ព័ត៌មាន
UN និងដៃគូនឹងធ្វើបច្ចុប្បន្នភាពផែនទីបង្ហាញផ្លូវប្រព័ន្ធអាហារដើម្បីកំណើនសេដ្ឋកិច្ច និងជីវភាពប្រជាជនកម្ពុជា
អង្គការសហប្រជាជាតិនឹងធ្វើបច្ចុប្បន្នភាពផែនទីបង្ហាញផ្លូវប្រព័ន្ធអាហារកម្ពុជា សម្រាប់ការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាពឆ្នាំ២០៣០ ដោយផ្តោតកាន់តែខ្លាំងលើអាហារូបត្ថម្ភ ភាពធន់ នឹងអាកាសធាតុដែលអាចផ្លាស់ប្តូរបានប្រព័ន្ធកសិ-អាហារ រួមចំណែកដល់កំណើន សេដ្ឋកិច្ច និងការលើកកម្ពស់ជីវភាពរស់នៅរបស់ប្រជាជនកម្ពុជា។

លោកស្រី Rebekah Bell តំណាងទីភ្នាក់ងារអង្គការសហប្រជាជាតិ PUNO និងជានាយិកាអង្គការស្បៀង និងកសិកម្ម នៃ សហប្រជាជាតិប្រចាំប្រទេសកម្ពុជា លើកឡើងក្នុងសិក្ខាសាលាពិគ្រោះយោបល់ ស្ដីពីការធ្វើបច្ចុប្បន្នភាពផែនទីបង្ហាញផ្លូវ ស្ដីពីប្រព័ន្ធ សៀងសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាព ដោយផ្អែកលើភស្តុតាង នៅថ្ងៃទី២៧ ខែកុម្ភៈ ម្សិលមិញនេះថា អង្គការ UN និងដៃគូ ផ្សេងៗ សហការជាមួយ WHO, UNIDO និង IFAD បានកំពុងធ្វើការរួមគ្នា ដើម្បីគាំទ្រ RGC ដើម្បីធ្វើបច្ចុប្បន្នភាពផែនទីបង្ហាញផ្លូវ ប្រព័ន្ធអាហារកម្ពុជាសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាពឆ្នាំ២០៣០ ដោយផ្តោតកាន់តែខ្លាំងលើអាហារូបត្ថម្ភ ភាពធន់នឹងអាកាស ធាតុ ដែលអាចផ្លាស់ប្តូរបាននិងប្រព័ន្ធកសិ-អាហារ រួមចំណែកដល់កំណើនសេដ្ឋកិច្ច និងការលើកកម្ពស់ជីវភាពរស់នៅប្រជាជន។ ផែនទីបង្ហាញផ្លូវនេះ បានកែសម្រួលនឹងអនុវត្តតាមយុទ្ធសាស្ត្រហិរញ្ញប្បទាន និងកញ្ចប់តស៊ូមតិ ដើម្បីគាំទ្រដល់ប្រតិបត្តិការ។

លោកស្រី បន្តថា ការកែលម្អប្រព័ន្ធម្ហូបអាហារមានសារៈសំខាន់ណាស់ សម្រាប់ការសម្រេចបាននូវគោលដៅអភិវឌ្ឍន៍របស់ យើង, ការជំរុញកំណើនសេដ្ឋកិច្ចដោយយុត្តិធម៌, និងការរៀបចំសម្រាប់បញ្ហាប្រឈមនាពេលអនាគត។ ជាមួយគ្នានេះកម្មវិធីដែល UN កំពុងធ្វើការ គឺដើម្បីគាំទ្រការវិនិយោគលើលទ្ធផលសេដ្ឋកិច្ច និងអាហារូបត្ថម្ភ និងផ្តល់សិទ្ធិអំណាចដល់អ្នកដឹកនាំ ដើម្បីបង្កើតគោល នយោបាយប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។

ឯកឧត្តមបណ្ឌិតសភាចារ្យ អ៊ុក រ៉ាប៊ុន ទេសរដ្ឋមន្ត្រី ប្រធានក្រុមប្រឹក្សាស្តារអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្មនិងជនបទ លើកឡើងថា រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជានឹងដាក់ចេញយុទ្ធសាស្ត្រជាតិស្តីពីសន្តិសុខស្បៀង និងអាហារូបត្ថម្ភលើកទី៣ ឆ្នាំ២០២៤-២០២៨ ដោយផ្តោត ការយកចិត្តទុកដាក់លើការធ្វើឱ្យប្រជាពលរដ្ឋកម្ពុជាគ្រប់រូបទទួលបានរបបអាហារសុខភាពគ្រប់គ្រាន់ ហើយកុមារគ្រប់រូបត្រូវបានថែទាំ ដោយយកចិត្តទុកដាក់ ដោយធានាបាននូវអាហារូបត្ថម្ភល្អ និងសុខភាពល្អ។ រាជរដ្ឋាភិបាល ក៏បានបង្ហាញពីវឌ្ឍនភាពជាបន្តបន្ទាប់ ដើម្បីធានាថារបបអាហារសុខភាពត្រូវបានកែលម្អ តាមរយៈការផ្លាស់ប្តូរឥរិយាបថបុគ្គល និងសង្គម ក៏ដូចជារៀបចំបទប្បញ្ញត្តិបរិស្ថាន ស្បៀង ដើម្បីធានាបាននូវគុណភាពស្តង់ដាអាហារ និងលើកកម្ពស់លទ្ធភាពទទួលបានសេវាអាហារូបត្ថម្ភផ្សេងៗ។
ឯកឧត្តមទេសរដ្ឋមន្ត្រី លើកឡើងបន្ថែមថា ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការអនុវត្តសកម្មភាពជាក់ស្ដែងនៅមានកម្រិត ដោយ កង្វះទិន្នន័យសេដ្ឋកិច្ច សម្រាប់បរិវត្តកម្មប្រព័ន្ធស្បៀង កង្វះការគាំទ្រហិរញ្ញប្បទាន កាលានុវត្តភាពនៅមានកម្រិត សម្រាប់ការចូលរួម ពីវិស័យឯកជន ការសម្របសម្រួល និងសហប្រតិបត្តិការអន្តរវិស័យ ការចូលរួមចំណែករបស់ជាតិ ដើម្បីអនុវត្តអនុសញ្ញាក្របខ័ណ្ឌ សហប្រជាជាតិ ស្តីពីការប្រែប្រួលអាកាសធាតុជាដើម៕ អត្ថបទ៖ សុន រ៉ាឌី




-
ព័ត៌មាន5 days agoកងពលតូចដឹកជញ្ជូនលេខ៩៩បន្តបើកវគ្គហ្វឹកហ្វឺនបើករថយន្តធុនធ្ងន់លើជំនាញផ្លូវឆ្ងាយ និងតំបន់ព្រៃភ្នំដល់នាយទាហានជំនាន់ទី១០
-
ព័ត៌មាន5 days agoសមាគមគីមីកម្ពុជា ត្រៀមបង្កើតក្លឹបគីមីនៅតាមវិទ្យាល័យនានា ដើម្បីជួយបង្រៀនសិស្សបន្ថែម
-
ព័ត៌មាន1 week agoថ្នាក់ដឹកនាំនិងមន្រ្តីរាជការនៃមន្ទីរសេដ្ឋកិច្ចនិងហិរញ្ញវត្ថុ បានចូលទស្សនាស្វែងយល់ពីសមុច្ច័យក្នុងសារមន្ទីរខេត្តកំពង់ឆ្នាំង
-
ព័ត៌មាន1 week ago សម្ដេចតេជោ ហ៊ុន សែន រម្លឹក បកស្រាយប្រវត្តិ និងអ្នកនិពន្ធពិត នៃចម្រៀង “ឱ! ភ្នំពេញអើយ”
-
ព័ត៌មាន1 week agoលោកជំទាវបណ្ឌិត ពេជ ចន្ទមុន្នី៖ «ការលើកស្ទួយធុរកិច្ចស្រ្តីនឹងជំរុញឱ្យសេដ្ឋកិច្ចជាតិកើនឡើង»
-
ព័ត៌មាន1 week agoរដ្ឋបាលខេត្តកំពង់ឆ្នាំង ស្នើអង្គភាពនានាចូលរួមទប់ស្កាត់ និងកាត់បន្ថយការបំពុលខ្យល់សាធារណៈ
-
ព័ត៌មាន5 days agoរដ្ឋមន្ត្រីអប់រំ៖ ការងារអភិវឌ្ឍយុវជន ជាពិសេសការងារស្ម័គ្រចិត្ត គឺជាការកាត់បន្ថយគម្លាតសង្គម
-
ព័ត៌មាន4 days agoតម្លៃសេវាអ៊ីនធឺណិតនឹងទាបជាងមុន បន្ទាប់ពីកម្ពុជាតបណ្តាញប្រព័ន្ធអ៊ីនធឺណិតពីហុងកុង